Sunday, May 30, 2010

Laksam Terengganu

Ini salah satu lagi makanan orang Terengganu. Namanya laksam. Dimakan dengan kuah santan, ulam-ulaman serta sedikit belacan, garam halus & cili boh.

Bahan-bahan membuat laksam :
2 cawan tepung beras
4 cawan air
1/2 sudu kecil air kapur
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam

Cara-cara :
1. Bancuh semua bahan-bahan hingga rata. Biarkan 10 minit.
2. Sapu minyak dalam tudung periuk dan panaskan pengukus, letakkan tudung periuk dalam pengukus.
3. Tuangkan satu senduk adunan ratakan nipis-nipis. Kukus hingga masak (adunan akan terangkat menggelembung bila masak)
4. Angkat dan gulung kemas-kemas. Buat hingga abis adunan.
5. Potong laksam bulat-bulat dan taburkan bahan ulam serta tuangkan kuah ke atasnya.
6. Campurkan sedikit garam halus, cili boh serta belacan sebagai penambah perisa..

Bahan untuk kuah :
4 ekor ikan kembong/ selayang
1 sudu makan lada hitam
5 ulas bawang merah
1 biji kelapa (diambil santan)
2 keping asam keping
sedikit garam

Cara-cara :
1.Ikan kembung dibersihkan, direbus.
2. Toskan, ambik isi ikan dan ditumbuk/dikisar hingga lumat
3. Tumbuk/kisar bawang merah dan lada hitam hingga lumat
4. Masukkan bahan tumbuk dan santan kedalam periuk, asam keping dan garam. Masak sehingga mendidih.

Bahan ulam:
Daun Kesum / kacang panjang/ timun/ daun selasih/ daun kemangin/ taugeh dsbnya

0 comments: