Sunday, May 30, 2010

Kuih Tradisi ; Tepung Bungkus

Tepung bungkus merujuk kepada sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan mempunyai inti kelapa.Kuih ini dibungkus dengan daun pisang. 

Bahan-Bahan:
  1. 1 cawan tepung beras
  2. 2 cawan santan cair
  3. ½ biji kelapa muda parut
  4. 1 keping gula melaka 
  5. Sedikit tepung pulut
  6. Sedikit garam
  7. 10 keping daun pisang, potong persegi bujur     

    Bahan-bahan Inti :

    Kelapa muda disira dengan nisan hingga kering untuk dijadikan inti. Pada masa kini terdapat juga orang yang menggunakan gula merah bagi menggantikan manisan tradisional nisan ini. Bulatkan sebesar ibu jari. Golekkan di atas tepung pulut.
    Bancuh tepung beras dengan santan cair atas api sederhana dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak dan jangan biar ia berkepala (berketul).
    Ambil daun pisang dan bubuh dua sudu tepung separuh masak tadi. Atur tiga biji inti dan tutup semula dengan dua sudu tepung separuh masak.
    Tutup dengan daun pisang dan lipat kedua-dua hujungnya. Kukus hingga masak.





    Tepung bungkus yang masih berbungkus dengan daun pisang.
     Tepung bungkus dengan inti kelapa,sedia dimakan.

0 comments: